Kluski kładzione z delikatnym sosem ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluski:
Do miski lub głębokiego talerza wbijam jajko, dodaję wodę i sól (1/2 łyżeczki), dokładnie mieszam widelcem. Następnie stopniowo dodaję mąkę i roztrzepuję widelcem tak, aby nie było grudek.
W garnku zagotowuję wodę (osobiście jej nie solę, ponieważ kluski są dla mnie wystarczająco słone, ale to już zależy od Waszego indywidualnego smaku).
W kubku przygotowuję zimną wodę, zanurzam w niej łyżeczkę, nabieram ciasto i wrzucam do gorącej wody - tak do momentu wykorzystania całego ciasta - jego ilość na łyżeczce zależy od tego, jak duże kluski chcecie otrzymać ;) Wodę delikatnie mieszam i gotuję około 2 minuty od momentu jej ponownego zagotowania. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową.
Sos:
Wcześniej podgotowane grzyby kroję na mniejsze kawałki, podsmażam na maśle z dodatkiem soli około 8-10 minut.
Dodaję ser, tymianek, pieprz i sól. Gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się mascarpone, od czasu do czasu mieszam.
Na koniec wrzucam posiekaną natkę pietruszki (odrobinę zostawiam), mieszam. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku.
Komentarze