KLUSKI KŁADZIONE

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybkie kluski do obiadu - idealne do sosów, ze skwarkami, do zupy... ;)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jajko,
    1/2 łyżeczki soli,
    około 3/4 szklanki mąki,
    4 łyżki wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dodatki

Kluski kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub głębokiego talerza wbijam jajko, dodaję wodę i sól, dokładnie mieszam widelcem. Następnie stopniowo dodaję mąkę i roztrzepuję widelcem tak, aby nie było grudek.
    W garnku zagotowuję wodę (osobiście jej nie solę, ponieważ kluski są dla mnie wystarczająco słone, ale to już zależy od Waszego indywidualnego smaku).
    W kubku przygotowuję zimną wodę, zanurzam w niej łyżeczkę, nabieram ciasto i wrzucam do gorącej wody - tak do momentu wykorzystania całego ciasta - jego ilość na łyżeczce zależy od tego, jak duże kluski chcecie otrzymać ;) Wodę delikatnie mieszam i gotuję około 2 minuty od momentu jej ponownego zagotowania. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kładzione kluski półfrancuskie

To może cię zainteresować