Kluski "czeskie" - do mięs i sosów

4.5 (145 ocen)

Są wspaniałym dodatkiem do sosów, ja najczęściej podaję je razem z gulaszem.

Składniki:

  • 4 czerstwe bułki
    4 jajka
    2 łyżki masła lub margaryny
    350 g mąki
    250 ml mleka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Bułki Kluski

Kluski "czeskie" - do mięs i sosów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki pokroić w kostkę, włożyć do rondelka wraz z 1 łyżką masła i prażyć około 5 minut, mieszając. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z drugą łyżką masła. Następnie dodać mąkę, mleko, pianę z ubitych białek oraz uprażoną bułkę i wszystko razem wyrobić. Tworzyć kluski wielkości średniego ziemniaka. Gotowe kluseczki wrzucać do osolonej wody i gotować 7 minut. Podawać wraz z sosem mięsnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować