Drobiowo-szpinakowe cannelloni

  • wyświetlono: 420 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne Cannelloni przygotowuję dość często, gdyż bardzo je lubimy. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować z farszem. Wyszło bardzo smacznie!

gto
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 podwójny filet z kurczaka
20 dag pieczarek
300 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz
ząbek czosnku
olej lub oliwa z oliwek
przyprawa do kurczaka
makaron cannelloni
tarty ser mozzarella
sos:
2 szklanki mleka
3 pełne łyżki mąki
50 g margaryny lub masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Drobiowo-szpinakowe cannelloni

  • 1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie smażyć na oleju i posypać przyprawą do kurczaka. Następnie lekko poddusić. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać łyżkę oleju i smażyć, doprawiając solą i pieprzem.
  • 2. Szpinak wyłożyć na patelnie, gdy woda odparuje dodać 2 łyżki oleju, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Dusić około 10 minut pod przykryciem, następnie dodać gotowe pieczarki i mięso drobiowe. Całość dusić jeszcze około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Makaron cannelloni napełniać gotowym farszem, rurki układać obok siebie w naczyniu. Makaronu wcześniej nie gotować. Następnie przygotować sos beszamelowy.
  • 4. Sos: masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko , cały czas mieszając, aż do czasu zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • 5. Przygotowane wcześniej napełnione rurki polać obficie sosem beszamelowym. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut. Następnie posypać startym serem mozzarella i piec jeszcze około 30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

filet z kurczakaszpinakcannelloniSOS BESZAMELOWYmięso drobiowe

Komentarze

Podobne przepisy

Żurawinowe cannelloni

Dodane przez: czarrna

Żurawinowe cannelloni

Cannelloni z mięsem i owocową nutą

Canelloni

Dodane przez: marqa

Cannelloni

Lubię czasem poeksperymentować...

Cannelloni z cukinii

Dodane przez: Jaga85

Cannelloni z cukinii

Z cukinii można stworzyć ciekawe...

Roladki cannelloni

Dodane przez: Jaga85

Roladki cannelloni

Stanowią one pyszny dodatek do...

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem

Dodane przez: Iwona75

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem

Ugotowane udka kurczaka, np. takie...

image-0puqrmu

Dodane przez: natalia2004

cannelloni z mięsem mielonym

Sycąca włoska zapiekanka

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE