Kluski babci Maryli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Wymyśliłam je dla dzieci i wnuków. Częstowałam też nimi znajomych. Wszystkim bardzo smakowały.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● ok. 1,3 kg ziemniaków
    ● 2 szkl. mąki pszennej
    ● 2 jajka
    Farsz:
    ● ok. 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 2 jajka
    ● sól, pieprz ziołowy
    ● 2-3 ząbki czosnku
    Oraz:
    ● 2 łyżki pestek słonecznika
    ● masło
    ● 5 dag żółtego sera
    ● 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski babci maryli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy. Studzimy i mielimy.
    Dodajemy mąkę i jajka.
    Zagniatamy.
  • 2. Do mięsa dodajemy jajka,
    posiekany czosnek. Doprawiamy
    i mieszamy.
  • Kluski babci Maryli 3. Z ciasta formujemy kwadraty
    o boku 9 cm. Na każdy nakładamy
    porcję farszu i sklejamy.
    Podsmażamy na oleju.
  • 4. Kluski wkładamy do posmarowanego
    masłem naczynia
    żaroodpornego. Zapiekamy
    ok. 30 minut w 180 °C. Po
    25 minutach posypujemy słonecznikiem
    i startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować