Kluski śląskie wg babci Jadzi

5 (176 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Kluski śląskie są przygotowywane na specjalne okazje. Wszyscy się nimi zajadają.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez maszynkę lub praskę
    250g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie wg babci jadzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto i formować kulki wielkości orzeszków włoskich z dziurką w środku.
  • 2. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Porady

Kluski śląskie świetnie komponują się z modrą kapustą. Dobrze smakują z sosem grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować