Klopsiki z cukinią

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie lubię monotonii, więc ciągle odkrywam nowe smaki i aromaty.

Składniki:

  • ● 2 filety z kurczaka (ok. 40 dag)
    ● 2 małe cukinie
    ● 8 dag żółtego sera ementaler lub po 4 dag goudy i parmezanu
    ● jajko
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól, pieprz
    ● olej
    ● kilka listków bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klopsiki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie myjemy (nie obieramy), osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściły sok. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bazylię myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy.
  • 2. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • 3. Cukinię odciskamy. Mieszamy z mięsem. Dodajemy ser, jajko i bazylię. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem
    i świeżo startą gałką muszkatołową. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 4. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy niewielkie klopsiki. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Porady

RADY K. Jakubowskiej Klopsiki podajemy z pokrojoną w ćwiartki cytryną lub sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować