Nie lubię monotonii, więc ciągle odkrywam nowe smaki i aromaty.
Składniki:
● 2 filety z kurczaka (ok. 40 dag)
● 2 małe cukinie
● 8 dag żółtego sera ementaler lub po 4 dag goudy i parmezanu
● jajko
● gałka muszkatołowa
● sól, pieprz
● olej
● kilka listków bazylii
Klopsiki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie myjemy (nie obieramy), osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściły sok. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bazylię myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy.
2.Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
3.Cukinię odciskamy. Mieszamy z mięsem. Dodajemy ser, jajko i bazylię. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem
i świeżo startą gałką muszkatołową. Wyrabiamy na jednolitą masę.
4.Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy niewielkie klopsiki. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Porady
RADY K. Jakubowskiej
Klopsiki podajemy z pokrojoną w ćwiartki cytryną lub sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Komentarze