Klopsiki z pieczarkami

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Danie to robi się szybko, można zastosować do niego ulubione mięso mielone.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 16 klopsików:
    0,5 kg ulubionego mięsa mielonego-ja zastosowałam indycze z wieprzowym z szynki,
    30 dkg pieczarek,
    1 białko,
    1 cebula,
    120 g śmietany 12%,
    80g jogurtu naturalnego,
    1 łyzeczka chrzanu,
    1 łyzeczka koncentratu pomidorowego,
    1 łyzeczka soli,
    2 łyzeczki majeranku,
    1 łyzeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyzeczki pieprzu ziołowego,
    zioła prowansalskie, oregano, tymianek do smaku,
    3 łyżki pikantnego ketchupu.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Klopsiki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klopsy 1. Cebulę kroimy drobno,pieczarki w plastry.
    Mięso wyrabiamy z cebulą,chrzanem, koncentratem, solą,majerankiem,słodką papryką, pieprzem ziołowym. W razie potrzeby możemy doprawić większą ilością danej przyprawy. Na koniec do masy dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie wyrabiamy. Formujemy małe kulki i układamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
  • klopsy 2. Śmietanę mieszamy z jogurtem i ketchupem. Powstałym sosem polewamy klopsiki.
    Na klopsiki wykładamy pieczarki wymieszane z pozostałymi przyprawami:ziołami prowansalskimi, tymiankiem i oregano.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut, po czym łyżką mieszamy całość by wszystkie pieczarki znalazły się w sosie, zapiekamy jeszcze ok 15 minut.Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować