Szwedzkie klopsiki

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Trochę inne klopsiki na pyszny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • na klopsiki:

    500 g mielonego mięsa,
    duże jajko,
    duża cebula,
    2 ząbki czosnku,
    ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
    1/3-1/2 szklanki mleka,
    1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
    1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
    sól, pieprz (do smaku)

    na sos:
    2-3 szklanki domowego bulionu,
    3 łyżki masła,
    3 łyżki mąki,
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej),
    kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku
    sól, pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Szwedzkie klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę tartą zalać mlekiem, odstawić. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać gałkę i ziele angielskie, ostudzić. Połączyć wszystkie składniki klopsików, wyrobić i formować małe klopsiki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Odłożyć. Na patelni po klopsikach rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko rozmieszać, tworząc zasmażkę. Zalać bulionem, włożyć klopsiki, gotować na małym ogniu do miękkości. Gdy sos zgęstnieje, dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku. Posypać świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować