Klopsiki w sosie hoisin z papryką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dziś inspiracje kuchnią chińską i aromatyczne klopsiki w sosie hoisin z kolorową papryką - proste i pyszne :)

  • 35 min

Składniki:

  • Klopsiki:
    500 gram mielonej wieprzowiny
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    ½-1 papryczka chilli
    1 łyżeczka startego na tarce imbiru
    2 łyżki sosu hoisin
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    Sól pieprz
    Sos:
    1/3 szklanki sosu hoisin
    2/3 szklanki wody
    1 ząbek czosnku
    ½ papryczki chilli
    ½ papryki czerwonej
    ½ papryki żółtej
    ½ papryki zielonej
    Dodatkowo
    Ryż pełnoziarnisty lub inny ulubiony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki w sosie hoisin z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i posiekane chilli. Wlewamy sos hoisin i bułkę tartą i wyrabiamy starannie mięso.

    Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki.

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej klopsiki po 4-6 minut z każdej strony. Kiedy klopsiki ładnie się zarumienią na patelnie wlewamy sos hoisin i wodę, dodajemy posiekany czosnek i chilli – patelnie przykrywamy i dusimy klopsiki około 10 minut.

    Następnie pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy przez 3-4 minuty sos. Do odparowanego sosu dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.

    Klopsiki serwujemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować