Klopsiki w sosie musztardowym

4.49 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tak podane mięso jest mięciutkie i wprost rozpływa się w ustach :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
    1 czerstwa bułka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    1 i 1/2 szklanki bulionu
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka musztardy
    3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
    200 g pieczarek
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    natka pietruszki
    Sól i pieprz
    Olej
    Ewentualnie mąka
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną oregano.
    Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki ok. dwudziestu paru sztuk i smażymy je na złoty kolor.
  • 2. Klopsiki przekładamy do garnka z wywarem mięsnym lub warzywny, dodajemy musztardy, sos sojowy i pieczarki przesmażone na tłuszczu z mięsa. Całość gotujemy ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku, jeżeli sos będzie rzadki, najlepiej zagęścić go odrobiną mąki.
    Posypujemy posiekaną pietruszką.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować