Klopsiki duszone w młodej kapuście

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię młodą kapustę w każdym wydaniu i dziś polecam szybki i prosty przepis, które z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom kapusty i klopsików. Spróbujcie :)

  • 4 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 600g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi i udek z kurczaka)
    – 2 czerwone cebule
    – 700g młodej kapusty
    – 1 puszka pomidorów krojonych (w soku pomidorowym)
    – 2 łyżki ulubionego tłuszczu (u mnie masło klarowane)
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca czerwona, bazylia, czosnek granulowany, sól, pieprz)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki duszone w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić razem z jedną cebulą, przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i uformować klopsiki. Kapustę cienko posiekać. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na nieprzywierającej patelni i obsmażyć klopsy z każdej strony na mocnym ogniu. Obsmażone klopsy wyjąć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę tłuszczu i podsmażyć drugą cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodać posiekaną kapustę i smażyć przez około 7-10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Kiedy kapusta delikatnie zmięknie dodać puszkę pomidorów, przyprawy, wymieszać dokładnie, przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut. Następnie dodać klopsiki do kapusty, wymieszać i dusić przez kolejne 5-10 minut pod pokrywką z dziurką. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone Mięso Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować