Klasyczne tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka należy wyparzyć i dobrze wyszorować.
4 żółtka ubijamy z połową cukru w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej masy.
Ściągamy z kąpieli masę i dodajemy porcjami serek mascarpone, mieszamy.
3 białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru, po ubiciu dodajemy do masy mieszając szpatułką.
Ścieramy czekoladę na drobnych oczkach i mieszamy ją z kakao.
Do przestudzonej, mocnej kawy dodajemy likiery i mieszamy wylewamy na głęboki talerz
Do pucharków nakładamy kolejno:
warstwa namoczonych w kawie biszkoptów
warstwa masy jajecznej
posypujemy czekoladą i na to dajemy kolejną warstwę masy
powtarzamy kroki aż do zapełniania pucharka
na górze posypujemy obficie czekoladą
Schładzamy w lodówce minimum 6 godz
Smacznego
Porady
Tiramisu najlepiej smakuje po nocy chłodzenia w lodówce kiedy masa stężeje. Deser można przygotować również w formie ciasta.
Komentarze