Klasyczne tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny włoski deser na bazie jajek, serka mascarpone i namaczanych kawą biszkoptów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 żółtka
    3 białka
    pół szklanki cukru
    2 opakowania serka mascarpone po 250g
    2 paczki podłużnych biszkoptów
    3 łyżki kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    250 ml kawy
    1 kieliszek likieru amaretto
    1 kieliszek likieru kawowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyczne tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka należy wyparzyć i dobrze wyszorować.
    4 żółtka ubijamy z połową cukru w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej masy.
    Ściągamy z kąpieli masę i dodajemy porcjami serek mascarpone, mieszamy.
    3 białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru, po ubiciu dodajemy do masy mieszając szpatułką.
    Ścieramy czekoladę na drobnych oczkach i mieszamy ją z kakao.
    Do przestudzonej, mocnej kawy dodajemy likiery i mieszamy wylewamy na głęboki talerz
    Do pucharków nakładamy kolejno:
    warstwa namoczonych w kawie biszkoptów
    warstwa masy jajecznej
    posypujemy czekoladą i na to dajemy kolejną warstwę masy
    powtarzamy kroki aż do zapełniania pucharka
    na górze posypujemy obficie czekoladą
    Schładzamy w lodówce minimum 6 godz
    Smacznego

Porady

Tiramisu najlepiej smakuje po nocy chłodzenia w lodówce kiedy masa stężeje. Deser można przygotować również w formie ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować