Klasyczne tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczne tiramisu, idealne na Walentynkowy wieczór

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki: na biszkopt ( zrobiłam z połowy porcji wypiekając na blasze od piekarnika )

    12 jaj
    550g cukru
    440g mąki pszennej
    80g mleka
    120gmasła

    Składniki: na krem

    4 żółtka + 60g cukru
    4 białka jaj + 60g cukru
    500g mascarpone
    4 listki żelatyny
    syrop cukrowy + espresso+ Amaretto
    kakao
    biszkopty podłużne do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasyczne tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180'
    Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione masło z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
  • 2. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Wycięłam biszkopt mniejszej średnicy niż metalowy rant. Jak widzicie na zdjęciu wykroiłam dwa koła większe i dwa mniejsze, odłożyłam.
    Żółtka ubijamy z cukrem na parze, powinny być bardzo mocno ubite, dodajemy do nich namoczoną żelatynę i dobrze mieszamy rózgą. Białka ubijamy z cukrem na pianę 80% czyli nie na sztywno, ponieważ nie będzie można jej wmieszać do masy. Do żółtek dodajemy mascarpone, ponownie mieszamy porządnie rózgą i dopiero na końcu dodajemy ubitą pianę z białek delikatnie od dołu mieszając szpachtułą. Przygotowałam sobie równą gładką podstawę na której położyłam papier do wypieków oraz rant do którego włożyłam biszkopt, następnie namoczyłam go syropem z kawą i likierem i wlałam jedną część masy tiramisu, oprószyłam kakao, nałożyłam kolejny biszkopt który również namoczyłam obficie syropem kawowym i nałożyłam następną warstwę masy, wyrównałam i zmroziłam. Tak samo postąpiłam z mniejszym rantem i mniejszym biszkoptem, który również zmroziłam przez całą noc. Kolejnego dnia palnikiem podgrzewałam ranty by móc je ładnie ściągnąć z tortu, każdy wierzch tortu oprószyłam kakao, następnie mniejszy torcik umieściłam na środku większego i przykleiłam połówki biszkoptów. Przełożyłam delikatnie mój torcik na paterę i odstawiłam w temperaturze pokojowej. Życzę Wam smacznego:)

Porady

P.S. Jeśli chcecie szybciej podać swoje ciasto to możecie schłodzić je w zamrażalniku przed wyjęciem z rantu około 2 godzinki wtedy wyjdzie idealnie gładka powierzchnia na bokach tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować