klasyczne jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie letnim. Zawsze kojarzą mi się z wakacjami, pamiętam jagodzianki sprzedawane na plaży. Mimo tego sentymentu wolę jednak te domowe, bo po pierwsze są pełne jagód a po drugie są wilgotne i świeże jeszcze na drugi dzień.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na 10 dużych jagodzianek:

    500 g mąki + do podsypania
    2 jajka + 1 do posmarowania
    250 ml mleka
    150 g cukru + 70 g do jagód
    100 g masła
    30 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    2 szklanki jagód
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Klasyczne jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać około 10 minut, następnie dodać 2 jajka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie na tyle elastyczne, że nie będzie się kleić do miski, przestać wyrabiać, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć. Na środku położyć jagody i zasypać odrobiną cukru. Skleić ciasto dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 10-15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować