Jagodzianki

  • wyświetlono: 498 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jagodzianki są puszyste i pełne borówkowego nadzienia - idealne na śniadanie ze szklanką mleka lub do filiżanki popołudniowej kawy.

DSC_6044
  • 60min

Składniki

Ciasto drożdżowe

około 600-650 g mąki pszennej
40 g drożdży
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
40 g masła
300 ml mleka


Nadzienie

250-300 g borówek
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Dodatkowo
lukier
kilkanaście borówek do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe, ale nie gorące. W 100 ml mleka rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe ciepłe mleko mieszamy z połową mąki i wyrośniętym rozczynem. W osobnej misce ubijamy na puszystą masę żółtka i cukier. Do żółtek i cukru dodajemy roztopione masło oraz mleko wymieszane z rozczynem i połową mąki. Wyrabiamy ciasto stopniowo dosypując mąkę. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy samo odchodzi od ręki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Borówki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na około 12 części - jeśli chcecie, żeby w bułeczkach było mniej ciasta, a więcej nadzienia, wtedy ciasto podzielcie na 16 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, a następnie ją spłaszczamy na cienki placek. Na środku każdego placka układamy po łyżce nadzienia, łączymy brzegi i formujemy okrągłą bułkę. Uformowane bułeczki układamy łączeniem do spodu na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Zostawiamy na około 20-25 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. i pieczemy bułeczki przez około 15 minut do zrumienienia. Wystudzone jagodzianki polewamy lukrem. Możemy je też ozdobić kilkoma sztukami borówek - bardzo ładnie to wygląda, ale jeśli planujecie zabrać jagodzianki na wycieczkę, to lepiej pominąć ten element :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciJagodyborówkijagodziankibułeczki z jagodamidrożdżówki z borówkami

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE