Kiszone pomidory z piekła rodem

5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Z zamiłowania do eksperymentów, dodałem dosyć sporo suszonych papryczek chili.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Składniki na jeden litrowy słoik:
    - kilka pomidorów o twardej skórce
    - pęczek kopru z łodygami
    - 4 ząbki czosnku
    - 2 duże suszone papryczki chili
    - 4 małe, piekielnie ostre suszone papryczki
    - 3 kulki ziela angielskiego
    - 5 ziarenek pieprzu
    - 3 liście laurowe
    Zalewa:
    - 2 łyżki soli niejodowanej
    - 1l wody
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone pomidory z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W litrze wody rozpuszczamy dwie łyżki soli niejodowanej i doprowadzamy do wrzenia. Na dno słoika wkładamy dwa rozgniecione ząbki czosnku. Układamy pomidory, dodajemy gałązki kopru, pozostałe ząbki czosnku i resztę przypraw. Całość zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoik i stawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu wieczko słoika powinno być wklęsłe. Tak przygotowane pomidory można jeść już po dwóch tygodniach lub zostawić na chłodne zimowe wieczory.

Porady

Osobom, które nie przepadają za ostrymi daniami polecam dodać mniejszą ilość chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować