Pyszne malutkie chrupiące ogóreczki z papryczkami chili idealne na kanapkę ale świetne jako przegryzka do grill czy obiadu. Gorąco polecam bo sezon ogórkowy w pełni :)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg ogórków malutkich
1 strąk świeżej papryczki chili czerwonej
1 strąk świeżej papryczki chili żółtej
1 główka czosnku
ziarna ziela angielskiego
liście laurowe
Zalewa:
1 1/2 szklanki octu 10%
2 szklanki wody
20 dag cukru kryształu
2 płaskie łyżki soli
Ogórki konserwowe z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Papryczki umyć i pokroić na małe kawałki lub w plasterki (ja jedną w pokroiłam w plasterki a drugą w paski). Do każdego słoiczka dodać 1 listek laurowy po 2 ząbki czosnku, 3-4 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojoną papryczkę.
2.Z podanych składników przygotować zalewę. Zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzować tylko 2-3 minuty. Odstawić.
Komentarze