Ogórki konserwowe z piekła rodem

5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne malutkie chrupiące ogóreczki z papryczkami chili idealne na kanapkę ale świetne jako przegryzka do grill czy obiadu. Gorąco polecam bo sezon ogórkowy w pełni :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ogórków malutkich
    1 strąk świeżej papryczki chili czerwonej
    1 strąk świeżej papryczki chili żółtej
    1 główka czosnku
    ziarna ziela angielskiego
    liście laurowe

    Zalewa:
    1 1/2 szklanki octu 10%
    2 szklanki wody
    20 dag cukru kryształu
    2 płaskie łyżki soli
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Ogórki konserwowe z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Papryczki umyć i pokroić na małe kawałki lub w plasterki (ja jedną w pokroiłam w plasterki a drugą w paski). Do każdego słoiczka dodać 1 listek laurowy po 2 ząbki czosnku, 3-4 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojoną papryczkę.
  • 2. Z podanych składników przygotować zalewę. Zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzować tylko 2-3 minuty. Odstawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować