Kiszone zielone pomidory

4.36 (201 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Okazało się, że niedojrzałe pomidory to doskonały składnik kiszonek. Pozostają smaczne nawet po dłuższym czasie kiszenia.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg. niewielkich, twardych pomidorów zielonych
    kawałek korzenia chrzanu
    5-6 obranych ząbków czosnku
    2-3 gałązki kopru
    1 liść chrzanu
    2-3 listki laurowe
    1 litr wody
    1 łyżka soli
    2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    2-3 słoiki o pojemności 1 litr
Wystaw ocenę:

4.36 (201 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Kiszone zielone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do słoików kładę po kawałku liścia chrzanu, koper listki laurowe, umyte pomidorki, pokrojone ząbki czosnku, kawałki chrzanu. Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaję sól, pieprz cytrynowy, mieszam. Gdy woda przestygnie, zalewam pomidory. Słoiki zakręcam, odstawiam w chłodne, ciemne miejsce, po ok. 2 tygodniach kiszonka gotowa.

Porady

Tak przygotowane pomidorki jadłam też po 4 tygodniach kiszenia, smakują super. Pomidorki najlepiej jak są ze sprawdzonego źródła lub własnego warzywniaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować