Kiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kiszonki są bardzo smacznie i zdrowe. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i owoce. Kiszona botwinka razem z buraczkami i dodatkiem imbiru, czosnku i kozieradki to ciekawy dodatek do kanapek, chłodnika oraz zupy botwinkowej.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży pęczek botwinki razem z buraczkami

    na każdy słoik:
    2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
    2 plasterki imbiru
    2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    pół łyżeczki kolorowego pieprzu
    pół łyżeczki ziarenek kolendry
    pół łyżeczki ziarenek kozieradki

    zalewa:
    na litr wody łyżka soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • botwina 1. Łodygi botwinki kroimy na kawałki, buraczki w plasterki. Listki możemy zostawić w całości.
    Do każdego słoika wkładamy przyprawy. Następnie dosyć ciasno układamy botwinkę oraz buraczki.
    Do każdego słoika wlewamy zalewę. Zalewa powinna pokryć warzywa. Słoiki ustawiamy na płaskim talerzu, nakrywamy zakrętkami, ale nie zakręcamy szczelnie. Zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu do zakiszenia. Gdy botwinka jest ukiszona słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki, żeby przerwać kiszenie.
    Tak przygotowana botwina to idealny dodatek do kanapek, chłodnika lub samodzielna przekąska.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować