Keks z rumowym akcentem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Doskonały deser do kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować.

  • 35 min

Składniki:

  • 250g margaryny,
    3/4 szklanki cukru,
    5 jajek,
    2 szklanki mąki + 1,5 łyżki
    100 ml mleka
    1 łyżeczka aromatu rumowego,
    300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów),
    1 tabliczka białej czekolady,
    kolorowe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks z rumowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie przekładamy na sitko. Polewamy wrzątkiem i obtaczamy w 1,5 łyżki mąki.
  • 2. Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucieramy. Następnie dodajemy aromat rumowy i bakalie. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wykładamy na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).
  • 4. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Czekoladą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy kolorowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować