Keks

4.5 (162 ocen)

Keks to tradycyjne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć na stole.

Składniki:

  • Keks:
    3/4 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250g margaryny
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka L (osobno żółtka i białka)
    400-500g bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g suszonych moreli, 100g rodzynek

    Lukier:
    200g cukru pudru
    gorąca woda
    100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.
  • 2. Bakalie siekamy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.
  • 3. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.
  • 4. Do masy dodajemy pianę z białek i bakalie. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • 5. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
  • 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować