Keks cytrynowy

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyszukany w zeszycie mamy trafia do mojego ;-) Pycha

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na keksówkę 40x11 cm
    5 jajek
    mąka pszenna (tyle ile ważą jajka)
    cukier kryształ (tyle ile ważą jajka)
    250 g margaryny
    duża cytryna
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do odsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Keks Desery

Keks cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka ciągle ucierając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny . Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Moje jajka ważyły 350 g więc tyle dodałam mąki i tyle samo cukru. Jajka warzymy w skorupkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Cytrynowy puch

To może cię zainteresować