Przepyszna i aromatyczna kawa, która tak podana może być pysznym deserem.
Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale. świetnie rozgrzeje w zimowe popołudnie.
Kawa z dyniowo-cynamonowym syropem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Syrop: W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu nawet kilkanaście minut do zgęstnienia.
Gorący syrop można przelać do buteleczek czy słoiczków i od razu zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
2.Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Do szklaneczek wlewamy po 2 łyżki syropu dyniowego, wlewamy kawę z mlekiem do 2/3 wysokości szklanki. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę i polewamy syropem.
Komentarze