Kawa z dyniowo-cynamonowym syropem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszna i aromatyczna kawa, która tak podana może być pysznym deserem.
Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale. świetnie rozgrzeje w zimowe popołudnie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Syrop:
    1,3 szkl wody
    1 szkl cukru trzcinowego
    1/2 szkl puree z dyni
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    łyżeczka esencji waniliowej

    Dodatkowo:
    kilka filiżanek kawy
    mleko
    ok 1/2 l śmietany 30%
    2 śmietan fixy
    łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje Kawy

Kawa z dyniowo-cynamonowym syropem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Syrop: W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu nawet kilkanaście minut do zgęstnienia.
    Gorący syrop można przelać do buteleczek czy słoiczków i od razu zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Do szklaneczek wlewamy po 2 łyżki syropu dyniowego, wlewamy kawę z mlekiem do 2/3 wysokości szklanki. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę i polewamy syropem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować