Kaszotto z bobem, suszonymi pomidorami i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, kremowe, z lekko chrupiącym młodym bobem, suszonymi pomidorami, papryką i cebulką - danie, które z powodzeniem możemy przygotować na obiad, ale i na kolację. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
    350-400g młodego bobu
    1 duża cebula
    2-3 średnie ząbki czosnku
    1/2 papryki czerwonej
    3-4 suszone pomidory z oleju (+2-3 łyżki oleju spod nich)
    4 średnie pieczarki
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto z bobem, suszonymi pomidorami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Bób wrzucamy na dobrze osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty (nie dłużej, aby pozostał pięknie zielony i lekko chrupiący). Odcedzamy na durszlaku. Studzimy i obieramy z łupinek.
    Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 2-3 łyżkach oleju spod suszonych pomidorów. Dodajemy posiekany drobno czosnek i krótko przesmażamy (nie można długo, bo zgorzknieje). Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i rozdrobnione suszone pomidory, chwilę razem smażymy, po czym dodajemy pokrojone (w pół plasterki) pieczarki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dorzucamy ugotowany i obrany bób, mieszamy. Na sam koniec wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i zalewamy śmietaną. Zdejmujemy z gazu i możemy podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować