Pyszne, kremowe, z lekko chrupiącym młodym bobem, suszonymi pomidorami, papryką i cebulką - danie, które z powodzeniem możemy przygotować na obiad, ale i na kolację. Polecam!
30 min
Składniki:
100g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
350-400g młodego bobu
1 duża cebula
2-3 średnie ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
3-4 suszone pomidory z oleju (+2-3 łyżki oleju spod nich)
4 średnie pieczarki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Kaszotto z bobem, suszonymi pomidorami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Bób wrzucamy na dobrze osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty (nie dłużej, aby pozostał pięknie zielony i lekko chrupiący). Odcedzamy na durszlaku. Studzimy i obieramy z łupinek.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 2-3 łyżkach oleju spod suszonych pomidorów. Dodajemy posiekany drobno czosnek i krótko przesmażamy (nie można długo, bo zgorzknieje). Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i rozdrobnione suszone pomidory, chwilę razem smażymy, po czym dodajemy pokrojone (w pół plasterki) pieczarki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dorzucamy ugotowany i obrany bób, mieszamy. Na sam koniec wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i zalewamy śmietaną. Zdejmujemy z gazu i możemy podawać.
Komentarze