Kaszotto pomidorowe z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wstawić na małym ogniu w proporcji 1 do 1,5 ( kubek kaszy, 1,5 kubka wody) z dodatkiem soli.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut, a następnie dodać pomidory. Dodać po odrobinie wszystkich suchych przypraw i gotować już bez przykrycia.
Mięso oczyścić z wszystkich nie jadalnych części (kości, chrząstki, skórki, tłuszcz), rozdrobnić i dodać do kaszy.
2.Pieczarki pokroić na spore kawałki np. ćwiartki, cebulę w pióra i cukinię też w większe kawałki (takie żeby było ją widać i bez obierania).
Dodać warzywa i jeszcze gotować przez kilka minut, jeśli jest potrzeba dodać trochę wody. Mieszać od czasu do czasu. W tzw. międzyczasie blanszować jarmuż, oddzielić od twardych łodyg i porwać na mniejsze kawałki.
3.Upewnić się czy nasze danie ma odpowiedni smak, i ew. doprawić jeszcze do smaku. Zdjąć z ognia.
Dodać jarmuż i gałązkę tymianku, zamieszać i odstawić na kilka minut.
Porady
Kaszotto będzie równie dobrze smakowało w wersji bez mięsnej, kwestia upodobań i tego co aktualnie mamy w lodówce.
Komentarze