3 torebki kaszy pęczak
1 duża cebula
15 dag boczku
2 średniej wielkości kiełbaski
puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory pokrojone w kostkę i obrane ze skórki
butelka passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, słodka papryka - ilość według uznania
4 plastry sera
2 łyżki mąki
pół szklanki wody
naczynie żaroodporne
Zapiekane pomidorowe kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli. Boczek i kiełbasę podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy pomidory z puszki łącznie z wodą, bądź pokrojone świeże pomidory. Podsmażamy. Kolejnym krokiem jest dolanie passaty. Zagotowujemy. Przygotowujemy zagęszczenie sosu - wodę mieszamy z mąką aż do jednolitej konstystencji. Następnie dodajemy kilka łyżek gotującego się sosu z patelni. Mieszamy. Stopniowo dodajemy do gotującego się sosu. Przyprawiamy. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
2.Odcedzoną kaszę przesypujemy do naczynia żaroodpornego, dolewamy sos i mieszamy wszystko ze sobą. Na wierzch układamy plastry sera. Zapiekamy w 200 stopniach przez około pół godziny.
Porady
Do tego dania można dodać podsmażone pieczarki, bądź pokrojony koperek, a także groszek z puszki.
Komentarze