Zapiekane pomidorowe kaszotto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste do wykonania danie z kaszy i pomidorów

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 torebki kaszy pęczak
    1 duża cebula
    15 dag boczku
    2 średniej wielkości kiełbaski
    puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory pokrojone w kostkę i obrane ze skórki
    butelka passaty pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, tymianek, słodka papryka - ilość według uznania
    4 plastry sera
    2 łyżki mąki
    pół szklanki wody
    naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekane pomidorowe kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli. Boczek i kiełbasę podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy pomidory z puszki łącznie z wodą, bądź pokrojone świeże pomidory. Podsmażamy. Kolejnym krokiem jest dolanie passaty. Zagotowujemy. Przygotowujemy zagęszczenie sosu - wodę mieszamy z mąką aż do jednolitej konstystencji. Następnie dodajemy kilka łyżek gotującego się sosu z patelni. Mieszamy. Stopniowo dodajemy do gotującego się sosu. Przyprawiamy. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
  • Przygotowanie 2. Odcedzoną kaszę przesypujemy do naczynia żaroodpornego, dolewamy sos i mieszamy wszystko ze sobą. Na wierzch układamy plastry sera. Zapiekamy w 200 stopniach przez około pół godziny.

Porady

Do tego dania można dodać podsmażone pieczarki, bądź pokrojony koperek, a także groszek z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pomidor Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować