Kasza sorgo z cytrynowym pesto z jarmużu i pestek dynii

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Kasza sorgo stanie się moją ulubioną kaszą. Jest bardzo smaczna, lekkostarwna, dobrze przyjmuje smaki. Zawiera mnóstwo skaldników odżywczych a przy tym jest bezglutenowa. Podaję ją z pesto czerwonym z suszonych pomidorów lub z zielonym z jarmużu. Jedyny minusik to to, że trzeba ją namaczać kilka godzin. Jeśli to ma być obiad sorgo namaczamy wieczonem, jeśli kolacja trzeba namoczyć rano.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki:

    szklanka sorgo

    2 szklanki wody

    płaska łyżczka soli



    Pesto:

    100 gram jarmużu umytego ( po umyciu należy dobrze odwirować)

    50 g pestek dynii

    ząbek czosnku

    sok z połówki cytryny oraz skórka otarta z niej

    50 ml oliwy z oliwek lub oleju z awokado

    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    100 gram pieczarek

    sos sojowy ok. 2 łyżczki
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Kasza sorgo z cytrynowym pesto z jarmużu i pestek dynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczone sorgo ugotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Producent sugeruje 40 minut. Moje namaczoło się ok. 12 godzin i po 15 minutach było już miękkie.

    Pestki dynii upaż na suchej patelni. Jarmuż wraz z resztą skałdników zmiksuj na gładko.

    Jeśli pesto będzie za gęste dodaj łyżkę lub dwie oliwy.

    Pieczarki potnij w plasterki i usmaż na suchej patelni pod koniec dodając sos sojowy. Sorgo wymieszaj z kilkoma łyżeczkami pesto, wymieszaj i dodaj pieczarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Jarmuż Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować