Pesto z jarmużu

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis na zdrowe, pożywne i bardzo aromatyczne pesto, które idealnie komponuje się z makaronem. Pesto z jarmużu zawiera mnóstwo witamin, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, wapnia oraz działa antybakteryjnie. Jarmuż, dzięki zawartości chlorofilu, działa także antynowotworowo. Tylko zajadać! :D

  • 15 min

Składniki:

  • - 200 g jarmużu
    - 80 g orzechów włoskich
    - 70 g sera Cheddar (długo dojrzewającego)
    - 3 ząbki czosnku
    - 3/4 szklanki oliwy z oliwek
    - 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
    - 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
    - 1 szczypta cukru brzozowego (ksylitolu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser Cheddar ścieramy za tarce o drobnych oczkach.

    Orzechy włoskie prażymy, studzimy i rozdrabiamy za pomocą blendera - przekładamy do miseczki.

    Liście jarmużu przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 1/3 szklanki oliwy z oliwek i miksujemy.
  • 2. Do rozdrobnionego jarmużu dodajemy wcześniej przygotowane orzechy, starty ser, 3 ząbki czosnku (możemy przecisnąć je przez praskę, sól himalajską, pieprz, szczyptę ksylitolu oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i wszystko razem miksujemy.
  • 3. Pamiętajmy (szczególnie przy blenderach o wysokiej mocy), aby nie dopuścić do całkowitego zmiksowania, a jedynie rozdrobnienia składników.

    Gotowe pesto podajemy z makaronem. Polecam tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim - świetne połączenie smaków.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować