Kasza jaglana z pokrzywą

0 (0 ocen)

Kasza z takimi dodatkami smakuje tak na ciepło jak i na zimno. Gdy tylko nastanie wiosna, a wraz z nią pojawia się młoda pokrzywa, trudno nie wprowadzić ją do kuchennego menu. Tak podana smakuje pysznie, a do tego zdrowo. POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • Litrowy garnek młodych liści pokrzywy (najlepiej same czubki),
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • ok 50 gram sera feta,
    • pęczek szczypiorku,
    • 4 jajka,
    • 2 cebule czerwone,
    • Około 7 plastrów papryki marynowanej,
    • przyprawa ziołowa do kurczaka,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kasza jaglana z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane jajka 1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną delikatnie studzimy.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
  • pokrzywa przelana gorącą wodą 2. Pokrzywę sparzamy gotującą wodą. Gotową odsączamy wody i kroimy na mniejsze części.
    Ser feta i paprykę kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.
  • dodanie pokrzywy do filetu 3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Między czasie mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i dodajemy do cebuli. Pod koniec smażenia dodajemy pokrzywę.
  • łączenie składników 4. Tak przygotowane składniki: kaszę, ser, szczypiorek, jajka, filet z pokrzywą i paprykę umieszczamy w jednej misce. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
    Danie porcjujemy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kasza jaglana Pokrzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować