Obiad w śródziemnomorskim klimacie - bogactwo smaków i aromatów.Dodatek mozzarelli jeszcze bardziej podkreśla smak tej potrawy.Najlepsze jest jednak to, że tą potrawę przygotowuje się nie dłużej niż 30 minut.
25 min
Składniki:
- 20 dag kaszy gryczanej,
- średnia cukinia,
- strąk czerwonej papryki,
- kulka (125 g) mozzarelli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oleju,
- kilka młodych gałązek tymianku,
- oregano,
- świeża bazylia do dekoracji,
- słodka papryka,
- sól, pieprz.
Kasza gryczana z warzywami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (ok. 15-20 minut),
2.W czasie kiedy kasza się gotuje, przygotowujemy warzywa: cukinię i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Cukinię kroimy w grube półplasterki, paprykę w dużą kostkę.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, rozcieramy z papryką, oregano, solą, pieprzem i olejem. Przygotowaną mieszanką polewamy warzywa i odstawiamy na 5 minut.
Rozgrzewamy patelnię grillową (można też zwykłą), wykładamy na nią warzywa wraz z marynatą, grillujemy z obu stron aż będą rumiane i al dente (ok. 7 minut). Pod koniec dodajemy umyte, świeże listki tymianku i jeżeli to konieczne doprawiamy do smaku.
Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Ugotowaną kaszę mieszamy z warzywami, wykładamy na talerze, posypujemy mozzarellą i dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze