Kasza gryczana z warzywami i mozzarellą

4.5 (171 ocen)

  • 25 min

Obiad w śródziemnomorskim klimacie - bogactwo smaków i aromatów.Dodatek mozzarelli jeszcze bardziej podkreśla smak tej potrawy.Najlepsze jest jednak to, że tą potrawę przygotowuje się nie dłużej niż 30 minut.

  • 25 min

Składniki:

  • - 20 dag kaszy gryczanej,
    - średnia cukinia,
    - strąk czerwonej papryki,
    - kulka (125 g) mozzarelli,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 1-2 łyżki oleju,
    - kilka młodych gałązek tymianku,
    - oregano,
    - świeża bazylia do dekoracji,
    - słodka papryka,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z warzywami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (ok. 15-20 minut),
  • 2. W czasie kiedy kasza się gotuje, przygotowujemy warzywa: cukinię i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
    Cukinię kroimy w grube półplasterki, paprykę w dużą kostkę.
    Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, rozcieramy z papryką, oregano, solą, pieprzem i olejem. Przygotowaną mieszanką polewamy warzywa i odstawiamy na 5 minut.
    Rozgrzewamy patelnię grillową (można też zwykłą), wykładamy na nią warzywa wraz z marynatą, grillujemy z obu stron aż będą rumiane i al dente (ok. 7 minut). Pod koniec dodajemy umyte, świeże listki tymianku i jeżeli to konieczne doprawiamy do smaku.

    Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Ugotowaną kaszę mieszamy z warzywami, wykładamy na talerze, posypujemy mozzarellą i dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować