Jakiś czas temu odkryłam kasze.Przyzwyczailiśmy się jeść ziemniaki do obiadu, a jest tyle innych możliwości. Czas to zmienić, bo kasze są bardzo zdrowe i do tego pożywne.
Kasza gryczana z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na sypko . Nie soliłam wody, ale jesli ktoś lubi słone potrawy to można dodać sól. Cebulę kroimy w paseczki i smażymy na złoty kolor na oleju roślinnym. Pieczarki myjemy i kroimy na cztery części. Dodajemy do lekko podsmażonej cebulki. Doprawiamy pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy odrobinę pieprzu młotkowanego.
2.Zdejmujemy z patelni. Dynię kroimy na kawałeczki i wkładamy na patelnię. Chwilę podsmażamy. Gdy dynia puści soki dodajemy trochę wody i wrzucamy kostkę warzywną . Dusimy pod przykryciem aż dynia będzie miękka, ale nie ciapowata.
Na talerzyku układamy kaszę, dynię i pieczarki z cebulką.
Komentarze