Kasza gryczana z marchewką

4.5 (165 ocen)

  • Dla 2 osób

To danie jest proste, ale miłośnicy kaszy gryczanej na pewno je docenią.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 180g kaszy gryczanej
    1 średnia cebula
    olej
    3 marchewki
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki łuskanego słonecznika
    1 łyżka jogurtu
    1 łyżka majonezu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy i gotujemy. Ja polecam sposób, w którym kaszę zalewamy w garnku wrzątkiem, tak aby było 2 cm wody nad kaszą. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Nie dolewamy wody, gotujemy dopóki cała woda nie zostanie wchłonięta przez kaszę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Czosnek również obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i czosnek łączymy, dodajemy słonecznik, jogurt, majonez, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Kaszę rozkładamy na talerze, posypujemy podsmażoną cebulą. Podajemy wraz z surówką marchewkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować