Karydopita - greckie ciasto

4.48 (161 ocen)

  • 60 min

Bardzo klasyczne greckie ciasto z orzechów włoskich, nasączone cytrynowym syropem. Ciasto pochodzi z książki Gordona Ramsaya, a on poleca dodać do ciasta mąki, ja jednak zostałam przy oryginalnym greckim przepisie, bez mąki, i ciasto wyszło równie lekkie i pyszne. Ciasto bardzo słodkie i aromatyczne

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dużych jaj (oddzielnie żółtka i białka)
    2 łyżki brandy
    1 pomarańcza (skórka i sok)
    90 g miałkiego cukru (wzięłam cukier puder)
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    35 g bułki tartej
    175 g orzechów włoskich w kawałkach
    2 łyżki miękkiego masła (do wysmarowania tortownicy)

    Syrop:
    125 g miałkiego cukru (użyłam cukier puder)
    150 ml wody
    3 goździki (w całości)
    1 laska cynamonu
    1 cytryna (skórka i sok)
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Karydopita - greckie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Wysmaruj masłem boki i dno tortownicy o średnicy 23 cm (u mnie 26 cm), najlepiej z ruchomym dnem.
  • 2. W dużej misce ubij żółtka, brandy, skórkę oraz sok z pomarańczy na gładką i kremową masę. (Wyszła trochę spieniona i wodnista, użyłam takiej).
  • 3. Do pojemnika robota siekającego wsyp cukier, cynamon, goździki, proszek do pieczenia, bułkę tartą oraz 150 g orzechów i miksuj do uzyskania drobnej kruszonki. Przełóż ją do dużej miski. W innej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę.
  • 4. Masę z żółtek połącz z kruszonką, a następnie dodaj do nich ostrożnie białka, używając metalowej łyżki i równomiernie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przed pieczeniem 5. Masę przelej do tortownicy o średnicy 23 cm i piecz przez 40 minut. By sprawdzić, czy jest gotowe, wbij w środek szpikulec - jeśli po wyjęciu pozostanie czysty, ciasto będzie upieczone. Jeśli nie, zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na kilka minut.
  • 6. W tym czasie przygotuj syrop. Włóż wszystkie jego składniki do małego rondla, wstaw na średni ogień i mieszaj, podgrzewając, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj przez 5 minut. Zostaw do ostygnięcia przed przesączeniem przez sitko. Pozostałe orzechy posiekaj na małe kawałki.
  • 7. Kiedy ciasto się upiecze, wystaw je z piekarnika i nakłuj cienkim szpikulcem lub patyczkiem na całej powierzchni. Posyp orzechami i wciąż gorące polej zimnym syropem. Przed wyjęciem z formy i podaniem zostaw do ostygnięcia.

Porady

Do wykonania ciasta będą nam potrzebne: 2 miski, sitko, drobna tarka, mały garnek, robot siekający, szpikulec lub patyczek, okrągła forma do pieczenia o śred. 23 cm. Do ciasta warto podać niesłodzony, gęsty jogurt grecki albo sorbet cytrynowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować