Karydopita

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla wszystkich, którzy nie mogli się zjawić w Souvlaku,a chcieli skosztować kawałka, mam przepis. Jest prosty i szybko się robi, a przede wszystkim przepyszny

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 łyżki rumu
    Orzechy (włoskie, migdały, laskowe) 175g
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka i sok z 1 pomarańczy
    5 jajek
    łyżeczka cynamonu
    1/3 łyżeczki zmielonych goździków
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki bułki tartej
    100g orzechów laskowych do posypania
    Syrop:
    skórka i sok z 1 pomarańczy
    1/2 szklanki cukru
    laska cynamonu
    5 goździków
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Syropy Alkohole

Karydopita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z rumem, skórką i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie do rozdrabniacza wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cynamon, goździki, orzechy, proszek do pieczenia i cukier, i miksujemy na drobne kawałki, ale nie na pył! Dodajemy żółtkową masę, ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ stopni i pieczemy przez około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i dokładnie nakłuwamy szpikulcem. Orzeszki laskowe kruszymy i rozsypujemy po całym cieście. Polewamy wystygniętym syropem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować