Dla wszystkich, którzy nie mogli się zjawić w Souvlaku,a chcieli skosztować kawałka, mam przepis. Jest prosty i szybko się robi, a przede wszystkim przepyszny
60 min
Składniki:
Ciasto:
2 łyżki rumu
Orzechy (włoskie, migdały, laskowe) 175g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 pomarańczy
5 jajek
łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
100g orzechów laskowych do posypania
Syrop:
skórka i sok z 1 pomarańczy
1/2 szklanki cukru
laska cynamonu
5 goździków
1/2 szklanki wody
1.Żółtka ubijamy z rumem, skórką i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie do rozdrabniacza wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cynamon, goździki, orzechy, proszek do pieczenia i cukier, i miksujemy na drobne kawałki, ale nie na pył! Dodajemy żółtkową masę, ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ stopni i pieczemy przez około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i dokładnie nakłuwamy szpikulcem. Orzeszki laskowe kruszymy i rozsypujemy po całym cieście. Polewamy wystygniętym syropem. Smacznego!
Komentarze