Ciasto greckie

4.49 (195 ocen)

Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach, a proste i tanie :)

Składniki:

  • CIASTO:
    75 dag maki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 margaryna
    25 dag miodu sztucznego
    1/2 szkl cukru

    MASA:
    3 szkl mleka
    7 łyżek kaszy manny
    margaryna
    olejek migdałowy
    cukier puder

    DODATKOWO:
    słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto greckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, jeśli to konieczne to można dodać 2-3 łyżki śmietany. Ciasto podzielić na 3 części. Wylepić blaszkę i piec każde osobno po ok 10-15 min, do zarumienienia. Po upieczeniu kłaść jedno na drugie, aby się nie powyginały.
  • 2. 2 szkl mleka zagotować, a w pozostałym wymieszać kaszę mannę, wlać do gotującego się mleka. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać do smaku cukier puder i olejek migdałowy. Podzielić na dwie części
  • 3. PRZEŁOŻENIE:
    ciasto-powidła-masa-ciasto-powidła0masa-ciasto-polewa czekoladowa

Porady

Dobrze jest polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi, wtedy ma lepszy smak. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej, bo długo zachowuje świeżość, a będzie wtedy bardzo mięciutkie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować