Pyszne bułeczki, które można jeść tylko z masełkiem i do tego herbata albo kawa zbożowa, ale również idealnie pasują do różnych potraw np. kapusty, żurku, barszczu czerwonego czy jeszcze innych.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 łyżka cukru
10 dkg drożdży
10 dkg margaryny lub masła
2 jajka
sól
Farsz:
1 kg ziemniaków
20 dkg kaszy gryczanej
sól
pieprz
tłuszcz dowolny do omaszczenia ziemniaków
Kartoflaczki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i pozostałe składniki , zagniatamy ciasto tak długo aż przestanie być szklące. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy..Do gorących ziemniaków wrzucamy kaszę gryczaną, sól, pieprz i dajemy roztopiony tłuszcz (tyle żeby ziemniaki nie były za rzadkie).
Ciasto rozwałkowujemy.
2.Wycinamy literatką kółeczka.
3.Na każde kółeczko dajemy po kulce ziemniaków.
4.Formujemy bułeczki i dajemy na wysmarowana tłuszczem blachę.
5.Każdą bułeczkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze