Kartoflaczki pieczone

4.45 (177 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne bułeczki, które można jeść tylko z masełkiem i do tego herbata albo kawa zbożowa, ale również idealnie pasują do różnych potraw np. kapusty, żurku, barszczu czerwonego czy jeszcze innych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    10 dkg drożdży
    10 dkg margaryny lub masła
    2 jajka
    sól

    Farsz:
    1 kg ziemniaków
    20 dkg kaszy gryczanej
    sól
    pieprz
    tłuszcz dowolny do omaszczenia ziemniaków

    jajko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.45 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Kartoflaczki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflaczki pieczone 1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i pozostałe składniki , zagniatamy ciasto tak długo aż przestanie być szklące. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy..Do gorących ziemniaków wrzucamy kaszę gryczaną, sól, pieprz i dajemy roztopiony tłuszcz (tyle żeby ziemniaki nie były za rzadkie).

    Ciasto rozwałkowujemy.
  • Kartoflaczki pieczone 2. Wycinamy literatką kółeczka.
  • Kartoflaczki pieczone 3. Na każde kółeczko dajemy po kulce ziemniaków.
  • Kartoflaczki pieczone 4. Formujemy bułeczki i dajemy na wysmarowana tłuszczem blachę.
  • Kartoflaczki pieczone 5. Każdą bułeczkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
  • Kartoflaczki pieczone 6. Idealne do kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować