Kartacze z farszem z golonki

4.49 (144 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Te danie jest w naszej rodzinie od zawsze, pochodzi od prababki z mazur. Podawane było w chłodne jesienne dni.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki duże: 4 kilogramy
    - golonka wieprzowa: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cebula duża: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Kartacze z farszem z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej peklujemy golonkę, soląc, pieprząc,nacierając czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
  • 2. Do dania potrzebujemy ugotowaną i przestudzoną golonkę, golonka powinna gotować się minimum 3 godz. wywar po gotowaniu zostawiamy w garnku.
  • 3. Ciasto:
    1 kg ziemniaków obieramy gotujemy przeciskamy przez praske, pozostałe ziemniaki obieramy i tarkujemy tak jak na placki ziemniaczane, nadmiar soku odciskamy mocno przez ściereczkę następnie starkowane ziemniaki mieszamy z gotowanymi zparawiając mąką i łyżką soli, dobrze wyrabiamy.
  • 4. Farsz :
    Zimną golonkę mielimy z surową cebulą, doprawiamy pieprzem.
  • 5. Przygotowanie:
    formujemy podłużne pyzy. Wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min raz obracając.
  • 6. Pyzy polewamy wytworzonym sosem, podajemy z surówką z marchwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować