Kartacze z farszem z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej peklujemy golonkę, soląc, pieprząc,nacierając czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
2.Do dania potrzebujemy ugotowaną i przestudzoną golonkę, golonka powinna gotować się minimum 3 godz. wywar po gotowaniu zostawiamy w garnku.
3.Ciasto:
1 kg ziemniaków obieramy gotujemy przeciskamy przez praske, pozostałe ziemniaki obieramy i tarkujemy tak jak na placki ziemniaczane, nadmiar soku odciskamy mocno przez ściereczkę następnie starkowane ziemniaki mieszamy z gotowanymi zparawiając mąką i łyżką soli, dobrze wyrabiamy.
4.Farsz :
Zimną golonkę mielimy z surową cebulą, doprawiamy pieprzem.
5.Przygotowanie:
formujemy podłużne pyzy. Wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min raz obracając.
6.Pyzy polewamy wytworzonym sosem, podajemy z surówką z marchwi.
Komentarze