Rolada z golonki

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Rolada z golonki - wyśmienita domowa wędlina.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • golonka wieprzowa około 1-1,4 kg
    1,5 łyżki soli morskiej
    łyżka pieprzu ziołowego
    łyżka czosnku staropolskiego
    pieprz czerwony

    rękaw do pieczenia
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Golonka

Rolada z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonka 1. Umytą golonkę przecinamy wzdłuż kości i wyjmujemy kość. Mięso nacinamy głęboko, ale uważamy, by nie poprzecinać skóry. Tak przygotowaną golonkę nacieramy solą i posypujemy przyprawami.
  • golonka 2. Rękaw do pieczenia rozcinamy wzdłuż, układamy na brzegu przygotowaną golonkę i zawijamy mocno mięso formując tzw. cukierek. Mocno nicią kuchenną zawiązujemy końce. Dodatkowo mocno owijamy folią spożywczą. Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki.
  • golonka 3. Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki umieszczamy w garnku zalewamy zimną wodą, garnek przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania. Na bardzo wolnym ogniu w temperaturze 90 -95 °C pod przykryciem parzymy 4 -4,5 godziny. Zostawiamy w wodzie do wystudzenia. Wyjmujemy z wody i wstawiamy lodówki na kilka godzin. Zimną golonkę wyjmujemy z lodówki i zdejmujemy folię.
    Kroimy w cienkie plastry podajemy z musztardą, ćwikłą lub chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować