Karpatka z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Urozmaicona wersja tradycyjnej karpatki.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    1/2 szkl wody
    1 szkl mąki pszennej
    10 dkg margaryny
    szczypta soli
    krem do karpatki:
    1/2 l mleka
    3/4 szkl mąki
    1 cukier waniliowy
    kostka masła
    3 żółtka
    1/2 szkl cukru
    dodatkowo:
    słoik brzoskwiń w syropie (mogą być z puszki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Karpatka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Masło sklarować,dolać wodę,zagotować,wsypać mąke,mieszać,aż będzie gęstnieć i odstawać od garnka.Odstawić do przestygnięcia.
    2.Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i dobrze ucierać.Ciasto podzielić na dwie części.Dwie równe formy 35 na 25 cm wysmarować margaryną,na obu rozprowadzić łyżką ciasto.Piec w temp 180 stopni ok.30 minut.
    3.Krem do karpatki:
    Większą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Mąke dokładnie rozmieszać z pozostałym mlekiem,aby nie było grudek,wlać na gotujące mleko,mieszać,aż będzie gęstnieć,gdy przestygnie dodać żółtka,dobrze wymieszać.
    4.Masło utrzeć,dodawać zimną masę,ucierać na puszysty krem.Na spód karpatki wyłożyć krem,oraz kawałki odsączonych brzoskwiń,przykryć drugim blatem karpatki.Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (4 ocen)

karpatka

4.5 (4 ocen)

karpatka

Nina80 każdy zna i lubi... 2 godz.

4.39 (303 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

To może cię zainteresować