Karpatka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Masło sklarować,dolać wodę,zagotować,wsypać mąke,mieszać,aż będzie gęstnieć i odstawać od garnka.Odstawić do przestygnięcia.
2.Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i dobrze ucierać.Ciasto podzielić na dwie części.Dwie równe formy 35 na 25 cm wysmarować margaryną,na obu rozprowadzić łyżką ciasto.Piec w temp 180 stopni ok.30 minut.
3.Krem do karpatki:
Większą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Mąke dokładnie rozmieszać z pozostałym mlekiem,aby nie było grudek,wlać na gotujące mleko,mieszać,aż będzie gęstnieć,gdy przestygnie dodać żółtka,dobrze wymieszać.
4.Masło utrzeć,dodawać zimną masę,ucierać na puszysty krem.Na spód karpatki wyłożyć krem,oraz kawałki odsączonych brzoskwiń,przykryć drugim blatem karpatki.Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Komentarze