Karp zapiekany w szafranowym ryżu z warzywami

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo soczysty, delikatny karp zapieczony w aromatycznym ryżu z dodatkiem szafranu i warzyw. Może ta prawdziwie polska ryba zagości na Waszym świątecznym stole?

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karp około 1,2 kg
    Do natarcia karpia:
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki czosnku staropolskiego
    łyżka miękkiego masła
    łyżeczka posiekanego imbiru
    łyżka soku cytrynowego
    4 plastry cytryny
    Natka pietruszki
    Ryż z warzywami:
    1 szklanka ryżu
    1/4 łyżeczki szafranu
    1 średnia marchewka
    1 mały pasternak
    kawałek selera korzeniowego
    2 łyżki pokrojonego lubczyku( u mnie mrożony)
    sól i pieprz do smaku
    łyżka masła
    pół łyżeczki curry w proszku
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Karp zapiekany w szafranowym ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karp 1. Oczyszczonego i pokrajanego na dzwonka karpia nacieram solą, masłem, imbirem, czosnkiem i skrapiam cytryną. Zostawiam na godzinę w chłodnym miejscu.
  • karp 2. W żaroodpornym naczyniu mieszam wypłukany, suchy ryż z szafranem, solą, pieprzem i curry.
  • karp 3. Następnie mieszam ryż ze startymi na drobnym oczku warzywami, dodaję wodę i kawałki masła. Przykrywam formę i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 150°C stopni i duszę 15 minut.
  • karp 4. Na wierzch prawie miękkiego ryżu z warzywami układam porcje ryby z położonymi plastrami cytryny. Naczynie przykrywam i zapiekam jeszcze 30 minut.

Porady

Gotową potrawę posypuję natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryż Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować