Bardzo soczysty, delikatny karp zapieczony w aromatycznym ryżu z dodatkiem szafranu i warzyw. Może ta prawdziwie polska ryba zagości na Waszym świątecznym stole?
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Karp około 1,2 kg
Do natarcia karpia:
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czosnku staropolskiego
łyżka miękkiego masła
łyżeczka posiekanego imbiru
łyżka soku cytrynowego
4 plastry cytryny
Natka pietruszki
Ryż z warzywami:
1 szklanka ryżu
1/4 łyżeczki szafranu
1 średnia marchewka
1 mały pasternak
kawałek selera korzeniowego
2 łyżki pokrojonego lubczyku( u mnie mrożony)
sól i pieprz do smaku
łyżka masła
pół łyżeczki curry w proszku
3 szklanki wody
Karp zapiekany w szafranowym ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczonego i pokrajanego na dzwonka karpia nacieram solą, masłem, imbirem, czosnkiem i skrapiam cytryną. Zostawiam na godzinę w chłodnym miejscu.
2.W żaroodpornym naczyniu mieszam wypłukany, suchy ryż z szafranem, solą, pieprzem i curry.
3.Następnie mieszam ryż ze startymi na drobnym oczku warzywami, dodaję wodę i kawałki masła. Przykrywam formę i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 150°C stopni i duszę 15 minut.
4.Na wierzch prawie miękkiego ryżu z warzywami układam porcje ryby z położonymi plastrami cytryny. Naczynie przykrywam i zapiekam jeszcze 30 minut.
Komentarze