Dorsz zapiekany w aromatycznym ryżu

3 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Te aromatyczne danie pełne ryżu i ryby-w tym przypadku dorsza, stało się smacznym posiłkiem w piątkowy dzień. Wykonanie posiłku zabiera niewiele czasu, a to ogromny plus tej potrawy:)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag. ryżu
    ok. 30-40 dag. fileta dorsza
    1 cebula
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    sól do smaku
    Sos:
    1 szklanka wody
    5 dag. masła
    2 łyżki keczupu
    szczypta cukru
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia z nakryciem
    1/2 cytryny
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Dorsz zapiekany w aromatycznym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz zapiekany w aromatycznym ryżu 1. Rybę myję , osuszam, kroję w paski, posypuję solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam na godzinę. Składniki sosu doprowadzam do zagotowania, lekko studzę. Ryż wsypuję do naczynia do pieczenia, na ryżu układam plasterki cebuli, na cebuli układam paski ryby, zalewam sosem. Naczynie nakrywam, piekę w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie naczynie odkrywam i całość zapiekam jeszcze ok. 10 minut. Piekarnik wyłączam, po 10 minutach podaję rybę z ryżem udekorowaną plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Porady

Przykryciem do naczynia w którym pieczemy danie może być folia aluminiowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować