Karp zapiekany z grzybami i śmietaną

4.49 (165 ocen)

Pierwszy raz robiłam w ten sposób karpia dwa lata temu. Nie oczekiwałam zbyt dużo, a okazał się naprawdę dobry. Poza zupełnie niezłym (jak na karpia) smakiem, ma też tę zaletę, że danie szykujemy wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wstawiamy do piekarnika. Przepis ze strony Mniam Mniam

Składniki:

  • ok 1 kg filetów z karpia
    dwie garści grzybów - pieczarek, kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam suszonych prawdziwków )
    dwie średniej wielkości cebule
    czubata łyżka masła
    dwie łyżki oliwy
    szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    garść drobniutko posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp zapiekany z grzybami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety umyć, dokładnie osuszyć, jeżeli mają ości - usunąć, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok.
  • 2. 2. Cebulę obrać i pokroić na raczej dużą kostkę. Jeżeli używamy pieczarek, należy pokroić je na połówki, mrożone grzyby zostawiamy takie jakie są, natomiast suszone należy wcześniej zamoczyć w małej ilości wody aby napęczniały .
  • 3. 3. Na oliwie podsmażyć cebulę do lekkiego zeszklenia, następnie dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku.
    Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.
  • 4. 4. Z ryby usunąć sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć. Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.
    Jeśli filety są ze skórą należy rybę najpierw smażyć skórą do dołu!
  • image-168072x 5. 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, na nich ułożyć grzyby z cebulą i wstawić na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już jest upieczona, a grzyby lekko spalone z wierzchu, na potrawę wylać śmietanę, wstawić na pozostałe 5 minut do piekarnika!
  • 6. 6. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać obficie pietruszką! Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować