Karp zapiekany z migdałami

4.48 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

niezwykle delikatna i smaczna ryba

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram karpia (tusza)
    100 gram masła
    sól do smaku
    80 gram płatków migdałowych
    1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp zapiekany z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tusze karpia dokładnie umyć i oczyścić.
    Odciąć płetwy.
    Skórę z jednej i drugiej strony ponacinać.
    Rybę w środku i na zewnątrz posypać solą.
    Masło pokroić w plastry. Podzielić na trzy części.
    Jedną część razem z plastrami cytryny i połową płatków migdałowych włożyć do środka ryby.
    Na blaszce do pieczenia wyłożyć folię aluminiową.
    Na środku rozłożyć drugą część plastrów masła.
    Na to położyć karpia.
    Na wierzchu ryby poukładać pozostałe masło i posypać resztą płatków migdałowych.
    Przykryć folią aluminiową i złożyć folie razem, tak, żeby ryba była zamknięta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 190 st C.
    Po tym czasie rybę odkryć i piec jeszcze 15 minut. Można włączyć termoobieg.
    Ryba jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Migdały Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować