Karp zapiekany z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tusze karpia dokładnie umyć i oczyścić.
Odciąć płetwy.
Skórę z jednej i drugiej strony ponacinać.
Rybę w środku i na zewnątrz posypać solą.
Masło pokroić w plastry. Podzielić na trzy części.
Jedną część razem z plastrami cytryny i połową płatków migdałowych włożyć do środka ryby.
Na blaszce do pieczenia wyłożyć folię aluminiową.
Na środku rozłożyć drugą część plastrów masła.
Na to położyć karpia.
Na wierzchu ryby poukładać pozostałe masło i posypać resztą płatków migdałowych.
Przykryć folią aluminiową i złożyć folie razem, tak, żeby ryba była zamknięta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 190 st C.
Po tym czasie rybę odkryć i piec jeszcze 15 minut. Można włączyć termoobieg.
Ryba jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze