Karp nadziewany zapiekany

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem wędkarzem. Podczas połowów często muszę walczyć z komarami. Rekompensatą są złapane na haczyk okazy i przygotowane z nich potrawy, za którymi moja rodzina przepada.

Składniki:

  • ● 1-1,5-kg karp
    ● 3 cebule
    ● 1/2 kostki masła
    ● sól, pieprz
    ● łyżka oleju
    ● jajko
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● czerstwa bułka
    ● ok. 15 dag pieczarek
    ● pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp nadziewany zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp nadziewany zapiekany 1. Karpia oczyszczamy, myjemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym. Oprószamy
    solą i pieprzem od wewnątrz
    i na zewnątrz. Cebule
    obieramy. Dwie kroimy w grube
    plastry i obkładamy rybę. Wkładamy
    na godzinę do lodówki.
  • Karp nadziewany zapiekany 2. Przygotowujemy farsz: bułkę
    zalewamy mlekiem i odstawiamy
    do namoczenia. Następnie
    odciskamy i rozdrabniamy. Wbijamy
    jajko. Mieszamy z 1 łyżką
    miękkiego masła i posiekaną
    natką. Doprawiamy pieprzem
    oraz solą. Resztę cebuli kroimy
    w małą kostkę. Na patelni roztapiamy
    łyżkę masła. Wsypujemy
    cebulę, podsmażamy. Pieczarki
    oczyszczamy i kroimy
    w plasterki. Wkładamy do cebuli i mieszając, dusimy kilka minut.
    Następnie studzimy i mieszamy
    z bułką.
  • Karp nadziewany zapiekany 3. Karpia napełniamy farszem.
    Wkładamy do posmarowanego
    olejem naczynia żaroodpornego.
    Skórę lekko nacinamy
    w kilku miejscach. Smarujemy
    resztą masła. Wlewamy kilka
    łyżek wody. Pieczemy ok. 50
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 200 °C. Rybę
    często polewamy powstałym
    Przepis przysłał podczas pieczenia sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować