Karnawałowe róże z ciasta faworkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy składniki:
żółtka oddzielamy od białek, mąkę umieszczamy w przesiewaczu, odmierzamy śmietanę, masło, cukier i sok cytrynowy.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier puder, masło, śmietanę, spirytus z szafranem, sok cytrynowy, wodę różaną i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto.
3.Ciasto układamy na stolnicy i wybijamy wałkiem.
4.Ciasto wybijamy tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza ( około 10 - 15 minut). Wtłoczone w ciasto powietrze jest środkiem spulchniającym. Doskonale "zbite" ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny, by "odpoczęło".
5.Porcję ciasta wałkujemy na cienki placek.
Na każdą różę wycinamy jedno kółko o średnicy 5 cm i 10 o średnicy 2cm. Na szklance o górnej średnicy 4 cm układamy tak by na siebie nachodziły małe kółka z ciasta.
6.Następnie nakładamy kółko o średnicy 5 cm. Mocno dociskamy, uważając jednak by nie przeciąć ciasta.
7.Różyczki ostrożnie zdejmujemy ze szklanki podważając wykałaczką.
8.Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy.
Róże smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor.
Usmażone róże osuszamy na kuchennych ręcznikach. Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii. W środek każdej różyczki kładziemy pół łyżeczki dżemu malinowego.
Komentarze