Karnawałowe róże z ciasta faworkowego

4.93 (15 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Faworki w formie ślicznych różyczek z dżemem malinowym bez pestek.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typ 405
    10 jaj u mnie od szczęśliwych kur
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany lub Bio
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka spirytusu szafranowego (szczypta szafranu moczona minimum 48 godzin w spirytusie)
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka wody różanej

    1 łyżka zwykłego spirytusu do smalcu
    1 kg smalcu do smażenia

    Do posypania:
    cukier puder wymieszany z ziarnami z laski wanilii
    Nadzienie: dżem malinowy bez pestek
Wystaw ocenę:

4.93 (15 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Karnawałowe róże z ciasta faworkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • róze 1. Przygotowujemy składniki:
    żółtka oddzielamy od białek, mąkę umieszczamy w przesiewaczu, odmierzamy śmietanę, masło, cukier i sok cytrynowy.
  • roze 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier puder, masło, śmietanę, spirytus z szafranem, sok cytrynowy, wodę różaną i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto.
  • róze 3. Ciasto układamy na stolnicy i wybijamy wałkiem.
  • róze 4. Ciasto wybijamy tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza ( około 10 - 15 minut). Wtłoczone w ciasto powietrze jest środkiem spulchniającym. Doskonale "zbite" ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny, by "odpoczęło".
  • róze 5. Porcję ciasta wałkujemy na cienki placek.
    Na każdą różę wycinamy jedno kółko o średnicy 5 cm i 10 o średnicy 2cm. Na szklance o górnej średnicy 4 cm układamy tak by na siebie nachodziły małe kółka z ciasta.
  • róze 6. Następnie nakładamy kółko o średnicy 5 cm. Mocno dociskamy, uważając jednak by nie przeciąć ciasta.
  • róze 7. Różyczki ostrożnie zdejmujemy ze szklanki podważając wykałaczką.
  • róze 8. Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy.
    Róże smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor.
    Usmażone róże osuszamy na kuchennych ręcznikach. Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii. W środek każdej różyczki kładziemy pół łyżeczki dżemu malinowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Żółtko Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować