Mrowisko z ciasta faworkowego

4.5 (141 ocen)

Mrowisko, to faworki ułożone w kształt kopczyka, przypominającego domek mrówek, połączone polewą z masła, cukru i miodu. Taki pomysł podania faworków pochodzi z Suwalszczyzny, Podlasia i Litwy. Podawano je na stoły w czasie karnawału i na dużych, wystawnych uroczystościach.

Składniki:

  • Składniki na faworki:
    2 do 2,5 szklanki mąki pszennej
    4 duże jajka
    Polewa:
    150 g masła (3/4 kostki)
    2 łyżki płynnego miodu
    2 szklanki drobnego cukru
    Do przybrania:
    mak
    wiórki kokosowe
    migdały
    orzechy
    rodzynki
    1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Mrowisko z ciasta faworkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się od miski.
    Wyrobione ciasto przykryć miseczką i pozostawić na 30 minut.
    Składniki polewy umieścić w rondlu i powoli podgrzać, aż do rozpuszczenia. Polewę gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje i będzie mieć złoty kolor. Ja chciałam uzyskać polewę o smaku toffi, więc gotowałam ją ok. 25 minut, aż bardzo zgęstniała i stała się brązowa.
    Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek (użyłam maszynki do makaronu), z którego wycina się prostokąty (z połowy ciasta większe, a z drugiej połowy nieco mniejsze).
    Faworki smażyć (partiami, po kilka) na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Usmażone faworki układać na ręczniku papierowym do wystygnięcia.
    Aby ułożyć z faworków wysoki kopiec, należy użyć odpowiedniej podstawy. Najlepiej nadaje się do tego duże naczynie z płaskim dnem i zagiętymi bokami - użyłam dużej salaterki.
    Na dnie naczynia układać promieniście największe faworki, a następnie polać je ciepłą polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Polewa powinna znaleźć się na każdym z faworków.
    Następnie na pierwszej warstwie faworków układać drugą, również promieniście i polać polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi.
    Kolejną warstwę ułożyć z najmniejszych faworków.
    Następnie cały kopczyk polać jeszcze raz polewą i posypać makiem, wiórkami oraz ozdobić migdałami, rodzynkami i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować