Karmelowe tartaletki z różami z jabłek to niezwykle prosty jednak smaczny deser. Połączenie kruchego ciasta, karmelu i jabłek oprószonych cynamonem wprowadzi w dobry nastrój każdego!
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦190 g mąki pszennej
◦1 łyżka cukru
◦100 g miękkiego masła
◦¼ łyżeczki soli
◦3-4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na nadzienie:
◦4-5 jabłka (ważne żeby nie były kruche)
◦40 g cukru brązowego
◦20 g masła
◦sok wyciśnięty z ½ cytryny
Dodatkowo:
◦50 g cukru brązowego
◦30 g masła
◦cynamon do posypania
◦cukier do posypania
Karmelowe tartaletki z różami z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na godzinę schować do lodówki.
30 g masła rozpuścić i wymieszać z 50 g cukru.
Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. ½ łyżeczki masła wymieszanego z cukrem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
2.Przygotowanie jabłek:
Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. W miseczce wymieszać 20 g roztopionego masła, sok z cytryny i 40 g cukru. Zalać jabłka przygotowaną mieszanką i wymieszać. Wstawić na 1 minutę do kuchenki mikrofalowej żeby jabłka zmiękły.
Plasterek jabłka zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.
3.Oprószyć cynamonem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.
Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
Komentarze