Karmelowa panna cotta

  • wyświetlono: 1179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Z okazji Walentynek postawiłam na słodycz w maksymalnym wydaniu :) Panna cotta została doprawiona skarmelizowanym cukrem , a całość polana pysznym sosem karmelowym . Słodycz nieziemska ! Dla fanów karmelu ( takich jak ja ) deser idealny .

Cynamonowy Pył

Składniki

( na 3 porcje )

260 ml śmietanki kremówki

260 ml mleka 3,2%

laska wanilii ( lub ekstrakt )

4 łyżki cukru

3 łyżeczki żelatyny



Sos karmelowy :

3 łyżki cukru

2 łyżki wody

pół szklanki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Karmelowa panna cotta

  • 1. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody . Do garnka wlewamy śmietanę , mleko i przekrojoną laskę wanilii . Doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Laskę waniliową wyciągamy . Jednocześnie na patelni karmelizujemy cukier . Cukier zalewamy odrobiną wody i wstawiamy na gaz , nie mieszając doprowadzamy by cukier się rozpuścił i nabrał złotego koloru ( można delikatnie przechylać patelnią ). Gdy cukier będzie lekko brązowy , delikatnie wlewamy go do gotującej się śmietanki , bardzo szybko mieszając ( uwaga pryska ! ). Śmietanka nabierze kremowego koloru . Gorącą karmelową śmietanę mieszamy dokładnie z żelatyną ( nie gotujemy ) . Można lekko przestudzić . Wlewamy do miseczek lub filiżanek i wkładamy do lodówki na 4-5 godz. lub na całą noc . Aby łatwo wyjąć deser z foremek , moczymy naczynie przez 10 sekund w gorącej wodzie , przykładamy talerzyk i obracamy .
  • 2. Sos karmelowy :

    Na patelnię wsypujemy cukier i zalewamy odrobiną wody . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo , aż cukier zacznie nabierać złotego koloru . Możemy delikatnie przechylać patelnią by sprawdzić kolor cukru , ale nie wolno mieszać , gdyż cukier nam się będzie krystalizował i sos nie będzie aksamitny . Gdy cukier będzie lekko brązowy wlewamy do niego śmietankę i szybko mieszamy do uzyskania gęstego aksamitnego sosu . W razie gdyby sos był za gęsty możemy dolać więcej śmietanki . Gotowy sos odstawiamy do przestudzenia .

    Zimnym sosem polewamy gotową Panna Cottę .

    Podajemy od razu .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Desersłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

Panna Cotta

Dodane przez: zzewa

Panna cotta

Nie wiem dlaczego broniłam się...

image-17awyb1

Dodane przez: natka27

Panna Cotta

Panna Cotta jest jednym z moich...

Panna cotta

Dodane przez: Gospodyni

Panna cotta

Cudowny deser o niebiańskim smaku...

Panna Cotta

Dodane przez: Lenka Syrenka

Panna Cotta

Włoski deser ze śmietanki. Delikatny,...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

PANNA COTTA

wersja słynnego włoskiego deseru...

Panna cotta z rabarbarem

Dodane przez: beetle

Panna cotta z rabarbarem

Wiosenna wersja klasycznej włoskiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE