Karkówka z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy plaster karkówki przyprawić z obu stron solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oleju z obu stron do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem i dusić do miekkości. Mango oddzielić od pestki, obrać ze skórki, każdą połówkę przekroić na pół i pokroić w plasterki (gdyby był problem z oddzieleniem od pestki to odkrawać kawałki mniej więcej takiej wielkosci). Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni. Miekką karkówkę wyjać i odłożyć w ciepłe miejsce. Sos powstały po duszeniu mięsa w razie potrzeby uzupełnić wodą do objetości 1 szklanki. Zagotować. Dodać pokrojone mango i zeszkloną cebulę. Dusić całość 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, curry, przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (ja juz soli nie dodaję). Zagotować. Ułożyć na każdym talerzu po plastrze mięsa, polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym, ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze